Снимка БулфотоГЕРБ отново привлякоха вниманието върху себе си с това, което направиха.ГЕРБ

...
Снимка БулфотоГЕРБ отново привлякоха вниманието върху себе си с това, което направиха.ГЕРБ
Коментари Харесай

Сачева, ГЕРБ: Служебното правителство не е избирано от народа. Няма право да взима стратегически решения

Снимка Булфото

ГЕРБ още веднъж привлякоха вниманието върху себе си с това, което направиха.

ГЕРБ внася оферти за промени в главния бюджет и бюджетите на ДОО. Разчета в ГЕРБ са създали след среща със съсловни организации по всички пера.

На брифинг в Народното събрание депутати, някогашни отраслови министри, а и " кандидат-министри " показаха предложенията на партията.

Костадин Ангелов сподели, че е извършена среща с БЛС, Български фармацевтичен зъболекарски съюз и Българска асоциация по здравни грижи, с които е разискван Законът за бюджета на НЗОК. Всички настоявали НС да разпредели спомагателните 120 млн. лева по пера, с цел да е ясно по какъв начин да бъдат разходвани, сподели той.

Исканията на ГЕРБ - Да се включат и магистър фармацевтите в лечебните заведения, тъй че да получават тези спомагателни 600 лева, които държавното управление обезпечи в лечебните заведения. Да се възвърне остарялата методика за възнаграждение за работа на първа линия по 1000 лева, както и 85% за лечебните заведения по планирани бюджети, работещи с НЗОК. Голяма част от лекарите, сестрите и санитарите не получават 1000 лева, а ходят с хронометри да си засичат минутите работа с заболели от ковид, уточни Ангелов във връзка с новата методика, стартирана от служебния министър.

От ГЕРБ оферират в закона за държавния бюджет на България за 2021 г. допълнителни 40 млн. лева, от които 25 млн. лева трансфер за НЗОК, които да обезпечат спомагателни средства за възнаграждение към заплатите за джипита и работещите при тях експерти от 1 октомври - по 600 лева на доктор и 360 лева на експерт, същото и в профилираната извънболнична помощ. За джипитата, които са към 4000, в ДКЦ работещи по 500 лева и 15 млн. лева в допълнение разисквани с НСОРБ за систематизиране за лечебните заведения от октомври, ноември, декември.

Красимир Вълчев, някогашен учебен министър, сподели че основната цел в образованието е да няма спиране на образователния процес и поддържат желанията на настоящето управление на МОН за всеобщо тестване като метод за излизане от рецесията и като политическа мощ ще ги поддържат. Ще предложат обаче нарастване на средствата по бюджетите на делегираните институции, които са както за спомагателни разноски, по този начин и за закупуване на въздухопречистватели.

Деница Сачева, някогашен обществен министър, още веднъж сподели тезата, че ГЕРБ счита, че служебното държавно управление не е избирано от народа, в този мисъл не би трябвало да предлага стратегически решения, които могат да застрашат средносрочната прогноза. ГЕРБ предлага добавката от 50 лева за последните три месеца да е 100 лева, което ще коства 212 млн. лева на месец, да отпадне оптималният таван на пенсиите - 22 млн.лв. до края на годината. Заедно с предложенията за лекарите и учителите - последните три месеца да се дадат по 500 лева на обществени служащи, чиновниците в бюрата по труда и в инспектората - това би коствало общо 10 млв.лв. За персонални асистенти от ГЕРБ оферират спомагателни средства за отопление и още 30 млн. лева за родители, чиито деца учат онлайн.

Христо Гаджев анализира мигрантската рецесия като главен проблем в частта защита за бюджета. Внасяме предложение към 9.5 млн. лева за личния състав, 17 млн. лева за финансово възстановителни поправки на летателната техника за гасене на пожарите и за интервенция по границата. 12 млн. лева за възобновяване на изчегъртаните от служебното държавно управление средства за МО и намаления му бюджет.

Петя Аврамова, също някогашен министър, уточни, че ГЕРБ предлага 500 млн. лева, взети от бюджета за пътно строителство да бъдат възобновени в бюджета на МРРБ за настоящ ремонт и поддържане. Предложението се обосновава с това, че хиляди служащи и чиновници не могат да получат своите заплати, а взетите близо 500 млн. лева " никой не разбра къде отидоха ".

Десислава Танева, земеделско министерство, разясни, че за земеделие са нужни 70 млн. лева в поддръжка на земеделските производители, а това което прави служебното държавно управление демонстрира освен неглижиране на бранша, само че и тотално непознаване на бита и нуждите на популацията.

Росен Желязков добави 40 млн. лева за безплатна помощ, по която да аплайват всички автобусни превозвачи за превъзмогване на последствията от пандемията. Ще се поддържа предлагането за подкрепяне на авиопревозвачите с 30 млн. лева

Николина Ангелкова също разяснява промени в бранш " Туризъм ". ГЕРБ предлага заетите в бранша да се защитят, мярката 60/40 да продължи като 80/20 и настрана 100 млн. лева за ресторантьори и други наранени, както и да се удължи срокът 9% Данък добавена стойност за туризма. Отделно и 35 евро на седалка за туроператори, които употребяват чартърни транспорти. Най-важното служебният кабинет да си свърши работата и да продължи договарянията с ЕИЦБ за пика от четвърта коронавирус вълна, разясни тя.

Младен Шишков сподели, че ще има оферти да бъдат отделени средства за ВиК мрежи в дребните обитаеми места, с цел да може процесът в европейската инструкция да продължи. За градушката - министърът на земеделието не предложил решения, изчислената сума била към 20 млн. лева, въпреки да не са разказани вредите.

Десислава Атанасова заключи: Гарантирайки, че подхождаме отговорно към парите на българските данъкоплатци и откакто има известие на МФ за преизпълнение на приходите в размер на 885 млн. лева - в този смисъл ограниченията на ГЕРБ няма да надвишават тази сума. " Ако има съответни планове и в случай че не се преекспонира популизмът, парите ще са задоволителни, да се подсигурява непоклатимост и резистентност на българския бизнес и жители ", сподели още тя, написа

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР